TR EN

TÜBİTAK’tan Çip Üretimi İçin Katar ile İş Birliği

TÜBİTAK ve Katar Hamad Bin Khalifa Üniversitesi (HBKU) arasında, TÜBİTAK Gebze kampüsünde bir çip üretim tesisi kurulması için iş birliği yapılacak.

TÜBİTAK Gebze Yerleşkesinde Çip Üretim Tesisi Yatırımı ve “IDEA Incubation” kuluçka merkezi açılış töreni gerçekleşti. Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Mehmet Fatih Kacır ve Hasan Büyükdede, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Katar Hamad Bin Khalifa Üniversitesi (HBKU) Rektörü Prof. Dr. Ahmad M. Hasnah ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal katıldı.

Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ülkenin geleceğine yönelik teknoloji ve altyapı yatırımlarının tüm hızıyla devam ettiğini söyledi. Bugün de birbirinden değerli iki stratejik adım attıklarını, birincisinin; son zamanlarda dünyada tüm tedarik zinciri süreçlerini sekteye uğratan çip üretimiyle alakalı olduğunu anlatan Varank, “Türkiye Yüzyılı”nın nişanelerinden biri olacak TÜBİTAK’ın yeni Çip Üretim Tesisi’nin tanıtımını gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Varank, çip endüstrisinin küresel pazar büyüklüğünün 600 milyar dolara ulaştığını aktararak, bugün evlerde bulunan hemen her cihazda bir çip yer aldığını, ortalama bir otomobilde 1000’den fazla çip bulunduğunu dile getirdi. 2030 yılına kadar çip pazarı büyüklüğünün 1,5 trilyon dolara yaklaşacağına işaret eden Varank, burada pazar payından daha önemli hususların da olduğuna dikkati çekti. Bakan Varank, çip endüstrisinin milli güvenlik açısından da kritik öneme sahip olduğuna değinerek, özellikle gelişmiş ülkelerin çip endüstrisine yönelik yeni yol haritalarını birer birer açıkladığını ve bunları uygulamaya başladığını anlattı. Avrupa Komisyonunun geçen yıl “Avrupa Çip Yasası”nı onayladığını hatırlatan Varank, çip endüstrisinde küresel pazar payını artırmak amacıyla 47 milyar dolarlık kamu ve özel sektör yatırımını harekete geçirdiğini, yine aynı şekilde ABD’nin çip endüstrisinde arz güvenliğini sağlamak ve Uzak Doğu’ya bağımlılığı azaltmak amacıyla yeni çip yasasını onayladığından, 52 milyar dolarlık teşvikleri devreye alacağını ilan ettiğini dile getirdi.

Bu kapsamda Bakan Varank şu ifadeleri kullandı, “Çip teknolojisine yapılacak yatırımların da bir fırsat penceresi olduğunun gayet farkındayız. Bu noktada şüphesiz TÜBİTAK, ülkemizin çip tasarım ve üretim kabiliyetleri alanında en yetkin kurumu olarak zaten ülkemizde faaliyetlerini sürdürüyor. Savunma sanayi şirketlerimizin ihtiyaç duyduğu stratejik çiplerin hem tasarımını hem de üretimini TÜBİTAK’ta yapabiliyoruz.” Daha önceki konuşmalarında MİHAL örneğini verdiğini anımsatan Varank, kabiliyetlerini son dönemde ortaya koyduklarını, kendi çiplerini tasarladıklarını ve üretimini gerçekleştirdiklerini anlattı. Varank, savunma sanayinin ihtiyacı olan bu fotodedektör çiplerinin, kilogram başına ihracat değerinin 388 bin dolar olduğuna işaret ederek, burada büyük bir katma değer olduğunu, ülke için büyük fırsatlar bulunduğunu kaydetti.

“Kritik komponentlerin üretildiği ve pazara sunulduğu bir tesis olacak”

Bakan Varank, Katar Hamad Bin Khalifa Üniversitesi ve TÜBİTAK BİLGEM arasında sağlanan işbirliğiyle hayata geçirecekleri çip yatırımını çok önemsediklerini dile getirerek, çip üretim hattının kurulabilmesi için gerekli olan ve 30 milyon doları bulan makine ve ekipmanların, Hamad Bin Halife Üniversitesi tarafından temin edileceğini bildirdi. TÜBİTAK BİLGEM’in ise temiz odaların inşa edilmesinden, makinelerin Katar’dan getirilerek kurulmasından ve tesisin işletilmesinden sorumlu olacağını anlatan Varank, şöyle devam etti: “Makine ekipmanların Gebze kampüsüne getirilmesinden sonra inşallah bir sene gibi bir sürede  bu tesiste çip üretmeye başlayacağız. İki ülkenin ihtiyaç duyduğu kritik komponentlerin üretildiği ve pazara sunulduğu bir tesise sahip olmuş olacağız. Geliştirdiği teknolojik çözümlerle milli hasılamıza, cari açığın azaltılmasına ve istihdama önemli katkılar sağlayacak tesis. Tabii çip konusundaki politikalarımız bu üretim tesisiyle, böyle bir yatırımla sınırlı değil. Çiplerin üretilmesi kadar, bu yarı iletkenlerin yerli ve milli imkanlarla tasarlanması da oldukça önemli.”

“Hem yetkinliğimiz hem de altyapımız var”

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, çip konusunun dünyanın gündeminde olan kritik bir mesele olduğuna vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:

“Çip konusunda Türkiye’nin alt yapısı aslında var. 1983 yılından itibaren YİTAL yani yarı iletken teknolojileri araştırma laboratuvarımız vasıtasıyla Türkiye’de bu yetkinlik var ve aynı zamanda ülkemizin belki sınırlı da olsa savunma sanayi ihtiyaçları için biz bunu 2010’lu yılların başından itibaren karşılayabilecek bir yetkinliğe ve altyapıya sahibiz. Bunu özellikle ifade etmek istiyorum. Çünkü Yetkinlik boyutu önemli. Çünkü yetkinlik olmadan altyapıya sahip olmanın çok da bir önemi yok. O yüzden burada yetkinliğin ve altyapımızın bulunduğu YİTAL laboratuvarımız var.

Bu konudaki girişimlere bugün yenisini ekliyoruz.” diyen Mandal, “Buradaki ihtiyaç noktası; hem hassasiyet noktasında hem performans noktasında hem de üretim hızı noktasında yani daha farklı amaçlara yönelik sensörlerin geliştirilmesi. İşte foto dedektör sensörlerden bahsedildi ama farklı basınç, sıcaklık mesafe noktasında farklı uygulama aynı zamanda yüksek performans, yüksek hassasiyet ve yine aynı şekilde yüksek hız noktasını elde edebilmek için önemli aşamalardan birisi. Şu ana kadarki yetkinliğimiz 250 nanometre boyutundaydı. Bütün dünyada da bilinen bir şey. 250 nanometreden bunun 65 nanometreye düşürülmesini hedeflemekteyiz. Tabii bunun daha ötesi yok mu? Mutlaka var ama bu konudaki yetkinliğimizi geliştireceğiz.”

Çip Üretim Tesisi Kuruluyor

TÜBİTAK ve Katar Hamad Bin Khalifa Üniversitesi (HBKU) arasında, TÜBİTAK Gebze kampüsünde bir çip üretim tesisi kurulması için iş birliği yapılacak. Çip üretimi hattının kurulabilmesi için gerekli olan makine parkı, HBKU tarafından temin edilecek. Üretim tesisi ve temiz odaların inşa edilmesi ve tesisin işletilmesinden TÜBİTAK BİLGEM sorumlu olacak.

Tesis, 2000 metrekare temiz alana sahip tesiste bir sene gibi bir sürede çip üretimine başlanacak. Çip Üretim Tesisinde Ar-Ge ve ürün geliştirme fırsatı da olacak.  Ülkemizin ve Katar’ın ihtiyaç duyduğu kritik teknolojilerin üretilmesinin yanında yerli ve yabancı pazarlarda ticarileştirilmesi sağlanacak.